Pazari *Blerja

Një model shumë të zakonshme të sjelljes në botën tonë perëndimore, kur ne jemi depresion, është për të shkuar në një zbavitje pazari. Për disa njerëz megjithatë këtë e ka zhvilluar për sjellje problematike. pazar fiksim / blerjes ose të shpenzimeve, është i njohur edhe nga 'oniomania' termi shkencor.
Shopaholics janë shpesh, edhe pse jo, me çdo mjet gjithmonë, gratë. Për shumë njerëz, pazari ofron një aktivitet të pranueshme për shoqërinë për të ndryshuar humor tonë. Reklamat pikant se me ne kudo ne sy, nga kutitë e telefonit të junk mail, "vijnë të blejnë më sot ',' ju keni nevojë për mua tani ', dhe' unë do të shëroj disponimin tuaj." Si me të gjitha varëshmerit kur trances Addictive del boja, dëshira për të marrë një tjetër "fix" bëhet shumë e fortë.

Dr.Benson , në librin e saj "Unë dyqan prandaj unë jam 'thekson:" se deri në 1 / 4 prej nesh kanë probleme me blerjen dhe studime sugjerojnë se në mes të 1 - 6% e popullsisë janë blerësit të drejta të plota i pandreqshëm' *.
Blerës të varur shpesh do të ketë disa kredi / kartat e ruajtur, ata mund të shkojnë në një mënyrë të sëmurë ose të pakontrolluara dhe për të blerë shumë të artikujve të njëjtë të gjitha përnjëherë, sendet e ata nuk mund të duan ose kanë nevojë. Ata mund të ndjehen fajtor pas një zbavitje shpenzimeve pastaj arrijne në depresion, në mënyrë për të luftuar depresionin shkojnë dhe shpenzojnë më shumë para. Kjo është një varësi shumë serioze dhe nuk duhet të konsiderohet ndryshe por si çdo varësia tjetër.

 1. A keni pasur probleme kontrolli me shpenzimeve tuaj?
 2. A keni përjetuare një ndjenjë të eksitim / humor te ngritur nderisa ishit jashtë ne pazar ?
 3. Sa njerëz të afërt me ju shprehin shqetësimin mbi sasinë e kohës /sa para keni shpenzuar ne pazar?
 4. A keni gjetur veten ne pazar edhe pse ju do më parë keni vendosi që nuk dëshironi të shkoni / apo edhe jeni zotua ?
 5. A është blerja juaj duke shkaktuar probleme në zona të tjera të jetës suaj të tilla si marrëdhëniet, financat apo ne jetës sociale?

Blerësi i sëmurë mund të ketë edhe elemente të ndryshme në shtëpi, tucked away ende në paketimin e tyre origjinal. Disa mund të jenë vazhdimisht ne kthimin e sendeve, ose asgjësimin e tyre në mënyra të tjera.

Ka një numër arsyesh të mundshme për zhvillimin e kësaj gjendje te njohur si oniomania: hulumtimi në Britani të Madhe kanë zbuluar se shumica e grave, që kanë një problem me këtë detyrim, shkojne ne dyqan për të rritur vetëbesimin - dhe blejne gjëra që ata mendojnë se do t'i bëjë ata të duket më të begatshë, magjepsës apo inteligjente ... ose çfarëdo. Ajo është gjithashtu ndonjëherë një kurë për vetminë, trishtimin apo zemërim ndoshta. Përveç kësaj, nuk ka hulumtime nga Stanford University, California, USA, e cila ka zbuluar një lidhje ndërmjet depresionit klinik dhe pazarit te pandreqshëm. Kjo ka çuar në përshkrimin e recetave, në disa raste, te anti-depresive medikamente për të ndihmuar në oniomania luftuar.
Disa këshilla për të mbrojtur veten në qoftë se ju mendoni që mund të jetë në rrezik:

 1. 1 A nuk e mbajnë kartat e kreditit / libra kontrolloni rreth me ju.
 2. Mbani vetëm një sasi të kufizuar të holla per ju - te domosdoshme.
 3. A nuk dyqan dritare - 'të na çojë jo në tundim!"
 4. A nuk e luajnë lojëra ose të përpiqen për të justifikuar blerjet.
 5. Përpiquni të shmangni reklama, ku është e mundur.
 6. Alternative Aktivitetet Plani kur normalisht do të jeni jashtë pazarit.
 7. Bisedoni me dikë tjetër - na kontaktoni nëse ju pëlqen.

* Benson Dr AL (2000). "Unë dyqan, prandaj unë jam 'blerë pandreqshëm dhe kërkimin e vetë. Aronson Jason Inc USA.

Varësisë Links Shopping


Website design by Wayne Spicer